Thursday, September 9th 2010, 1:40am UTC+1

You are not logged in.

• Login
  • Register

Tarsycjusz

Administrator

Date of registration: Jul 31st 2009

1

Monday, February 8th 2010, 9:13pm

FAQ: Problemy związane z zakupem Monet

Witam,

Ponieważ zdarzają się różne problemy z płatnościami w grze, chciałbym krótko wytłumaczyć jak postępować w takich przypadkach. W zależności od sposobu zakupu kredytów, są różne drogi postępowania i czas załatwienia sprawy. Poniżej znajduje się instrukcja krok po kroku co należy zrobić.

1) Dokonujemy jakiejś płatności i nie otrzymujemy kredytów. Pierwsze co robimy to czekamy, minimum 1 godzinę. Zdarzają się zatory w sieciach komórkowych czy opóźnienia w księgowaniu przelewów.

2) Czekaliśmy godzinę i więcej, a kredytów dalej nie ma. Logujemy się więc do gry. W stopce strony gry jest link do: "Kontakt". Klikamy w niego i przenosimy się do systemu wsparcia gry, czyli systemu ticketowego.

3) Przystępujemy do tworzenia nowego ticketa: wpisujemy odpowiedni temat, wybieramy odpowiednią kategorię o czym będziemy pisać (czyli "Płatności/Payments") oraz umieszczamy treść/pytanie co z naszymi kredytami. W zależności od wykorzystanego kanału płatności mamy:

a) w przypadku zapłaty za pomocą SMS ticket powinien mieć wygląd:

Temat ticketa: "Problem z płatnością SMS" lub krótko: "SMS"
O: "Płatności/Payments"

Pytanie:
"Wysłałem SMS dnia: xxxxx" (wystarczy przybliżony dzień)
"SMS z numeru telefonu: xxxxx" (podajemy cały numer telefonu, numery takie nikomu nie są przekazywane dalej)
"SMS na numer: xxxxx" (wpisujemy numer na który wysłaliśmy SMS. Nie kłamiemy, jeśli był on wysłany na błędny numer!!)
"Treść SMS: xxxxx" (wpisujemy dokładnie to co wysłaliśmy, jeśli nie wiemy, to nie wpisujemy nic. Nie kłamiemy jaka treść miała być!!)
"Otrzymałem potwierdzenie: nie / tak (wybrać odpowiedź) z kodem: xxxxx (jeśli otrzymano potwierdzenie)" (kod potwierdzający to żaden Voucher, nigdzie nie da się go wpisać, to tylko potwierdzenie!!)
"Własne uwagi: xxxxx" (warto napisać, że wysłało się błędną treść, SMS na błędny numer itd.)

WAŻNE: Od dnia ogłoszenia tego poradnika sposób zgłaszania problemów pozostaje ten sam jednak zgłoszenie wpisujemy na stronie Reklamacji DotPay tutaj.

b) w przypadku zapłaty za pomocą DotPay Phone ticket powinien mieć wygląd:

Temat ticketa: "Problem z płatnością DotPay Phone" lub krótko: "DotPay Phone"

Pytanie:
"Dzwoniłem dnia: xxxxx" (wystarczy przybliżony dzień)
"Dzwoniłem z numeru telefonu: xxxxx" (podajemy cały numer telefonu z kierunkowym, numery takie nikomu nie są przekazywane dalej)
"Podczas połączenia podałem poprawny kod PIN: tak / nie" (należy wybrać odpowiedź)
"Podczas połączenia otrzymałem kod: xxxxx" (wpisujemy dokładnie to co nam się wydaję, że usłyszeliśmy)
"Czy kod zadziałał: nie / tak" (należy wybrać odpowiedź)

WAŻNE: Od dnia ogłoszenia tego poradnika sposób zgłaszania problemów pozostaje ten sam jednak zgłoszenie wpisujemy na stronie Reklamacji DotPay tutaj.

c) w przypadku zapłaty za pomocą DotPay E-transfer ticket powinien mieć wygląd:

Temat ticketa: "Problem z płatnością DotPay E-transfer" lub krótko: "DotPay E-transfer"

Pytanie:
"Dokonałem płatności dnia: xxxxx" (podajemy datę, kiedy skorzystano z opcji i zlecono przelew)
"Numer zamówienia: xxxxx" (o ile pamiętamy, znajdziemy go jeszcze przed dokonaniem płatności w menu (3) "Dokonaj płatności")
"Kwota przelewu / liczba zamówionych kredytów: xxxx" (wpisujemy ile kosztował nas przelew lub ile kredytów zamawialiśmy)
"Wybrano kanał płatności na stronie DotPay: xxxxx" (wpisujemy tutaj kanał płatności, który wybraliśmy podczas zapłaty już na stronie DotPay - są to najczęściej nazwy swojego banku itd.)
"Adres e-mail podany na stronie DotPay: xxxxx" (wpisujemy tutaj adres e-mail, który podaliśmy - na niego powinny też spływać informacje o statusie płatności)
"Tytuł przelewu: xxxxx" (wpisujemy dokładny tytuł przelewu, który znajdziemy w historii konta bankowego lub na blankiecie płatności, o ile płacimy na poczcie/okienku bankowym)
"Ostatnie 8 cyfr konta bankowego: xxxx xxxx" (jeśli robiliśmy przelew z konta bankowego, to wpisujemy tutaj 8 ostatnich jego cyfr)

d) w przypadku zapłaty za pomocą PayPal ticket powinien mieć wygląd:

Temat ticketa: "Problem z płatnością PayPal" lub krótko: "PayPal"

Pytanie:
"Dokonałem płatności dnia: xxxxx" (podajemy datę, kiedy skorzystano z opcji)
"Numer zamówienia: xxxxx" (o ile pamiętamy, znajdziemy go jeszcze przed dokonaniem płatności w menu (3) "Dokonaj płatności")
"Kwota przelewu / liczba zamówionych kredytów: xxxx" (wpisujemy ile kosztował nas przelew lub ile kredytów zamawialiśmy)
"Adres e-mail: xxxxx" (adres na który mamy zarejestrowane konto w PayPal)
"Unikatowy numer identyfikacyjny transakcji: xxxxx " (podajemy numer transakcji, który znajdziemy w szczegółach transakcji na koncie PayPal)

e) w przypadku zapłaty za pomocą PaySafeCard ticket powinien mieć wygląd:

Temat ticketa: "Problem z płatnością PaySafeCard" lub krótko: "PaySafeCard"

"Ostatnie 8 cyfr kodu PIN: xxxxx" (podajemy ostatnie 8 cyfr kodu PIN, który wpisano)
"Własne uwagi: xxxxx" (wpisujemy co się zdarzyło później, jaki błąd wyskoczył czy informacja)

f) w przypadku zapłaty za pomocą innego kanału płatności ticket powinien mieć wygląd:

Temat ticketa: "Problem z płatnością xxxxx" lub krótko: "xxxxx" (wpisujemy nazwę płatności)

"Własne uwagi: xxxxx" (wpisujemy co się zdarzyło, wszystkie informacje, które mogą pomóc potwierdzić fakt dokonanej płatnosci, jaki błąd wyskoczył czy informacja)

4) Tak stworzony ticket wysyłamy. Pojawia się on w bazie danych administratorów gry i najczęściej w ciągu jednego dnia roboczego zaczyna się sprawdzanie sprawy. W zależności od problemu rozwiązanie takiego problemu może trwać od 1 minuty do kilku dni. Warto codziennie sprawdzać czy nie otrzymało się odpowiedzi / dodatkowego pytania od administratora. Zawsze odpowiadamy na takie pytania. Nigdy nie zakładamy dodatkowych ticketów.

5) Sprawa zostaje rozwikłana - w 99% kredyty się odnajdują, a najczęstszymi błędami są:

- wysłana zła treść SMS - warto pamiętać, że nie ma znaczenia wielkość liter w treści SMS. Inna sprawa, że operator pobiera pieniążki za sam fakt wysłania SMS, jego nie interesuje treść
- źle podany kod PIN w przypadku DotPay Phone lub brak telefonu z wybieraniem tonowym
- źle odsłuchany kod podawany przez lektora trzy razy w usłudze DotPay Phone - często są problemy z literkami "F" czy "S"
- błędna treść w tytule przelewu w usłudze DotPay E-transfer - wystarczy dodanie zbędnej spacji i już system może nie dać kredytów automatycznie
- w przypadku przelew na Poczcie Polskiej czy okienku bankowym należy się liczyć z kilku dniowym poślizgiem - mało kiedy zdarza się zaksięgowanie takiego przelewu w następny dzień roboczy

Na sam koniec ważna uwaga:
Kontakt (system ticketowy) to jedyna forma kontaktu w sprawie płatności, żadne forum czy prywatne wiadomości w grze.

Mam nadzieję, że to małe FAQ pomoże nam wszystkim.

Pozdrawiam,
Tarsycjusz

FAQ obowiązuje od momentu publikacji.